Descobreix el poder transformador de la teva dieta

Des de la campanya +verdura +salut et proposem “descobrir el poder transformador de la teva dieta” cap a una alimentació més saludable i sostenible a casa.

Et proposarem reptes de tardor amb receptes delicioses de verdures de temporada i llegums per a que practiquis a la cuina de casa. T’animes a participar?

SOSTENIBILITAT I LLEGUMS

Les llegums són una font de proteïna de baixa petjada ambiental, per diferentes raons:
Si parlem sobre la petjada hídrica, és a dir, l’aigua utilitzada per la seva producció, la llegum necessita molt poca quantitat d’aigua en comparació amb la carn. Per la producció d’1 kg de carn de vedella es necessiten 15.400 litres d’aigua, en canvi, per un 1 kg de llegums es necessiten uns 1.500 litres aproximadament;
Impliquen un gast energètic més baix, al no necessitar refrigeració;
Són cultius que necessiten menys fertilitzant, perque fixen l’azot de l’aire i el redistribueixen en el sol, reduint les emissions de gasos hivernacles.
Malbaratament alimentari: al ser un aliment sec i de llarga conservació es pot guardar durant mesos sense fer-se malbé ni perdre el seu valor nutricional; així doncs, és un aliment ideal per evitar el malbaratament alimentari.

IDEES CONSERVACIÓ DE LLEGUMS

– Pots cuinar les llegums i conservar-les durant 3-4 dies a la nevera tancades hermèticament.

– Es poden congelar després del remull de 12 hores. Així estalviem temps i quan necessitis coure llegums només hauràs de bullir-les. Només t’has d’assegurar de colar-les i secar-les bé. I guardar-les al congelador tancades hermèticament.

– També pots congelar-les després de cuinar-les i així evitar que es facin malbé. És una bona estratègia pel malbaratament alimentari.

– Com congelar-les? Després de cuinar les llegums, colar-les i deixar refredar una mica. Separar per racions en pots de vidre i congelar. Quan es necessita només cal deixar-les descongelar unes hores a la nevera.