Al migdia cigró, mongeta i llentia!

Comparteix les fotos de les teves receptes amb el #reptestransformadors i etiqueta’ns @_lamarmita_ !

Dinar amb proteïna vegetal, llegum.

En el regne vegetal també podem obtenir una gran font de proteïnes, i les grans responsables són les llegums. Consumir aquest tipus de proteína aporta fibra i gran quantitat de vitamines i minerals. Si a més, repartim el protagonisme entre fonts de proteïna vegetal i fonts de proteïna animal, s’evitarà l’abús de consum de substàncies com el colesterol i greixos saturats.
El consum de proteïna vegetal no només ens beneficia a nosaltres, sinó també al nostre planeta. Per la seva producció es consumeix molta menys aigua que per la producció de carn; enriqueixen el sòl deixant-hi nutrients essencials per l’agricultura i produeixen menys emissió de gasos hivernacles.
A més, és un aliment molt econòmic, que podem conservar en el rebost durant molt de temps. I és molt versàtil, ja que es pot menjar tant en plats calents, com en plats freds! T’animes a provar aquest aliment tan beneficiós?
A Catalunya tenim gran varietat de llegums de proximitat: les mongetes de Santa Pau, la mongeta de Castellfollit del Boix, la mongeta del Ganxet, el cigronet de l’Anoia, el cigró d’Oristà, el fesol de l’ull ros, el pèsol garrofal de Llavaneres, el pèsol negre del Berguedà i la garrofa.

Acció que es proposa

Durant aquesta setmana, us animem a fer a casa qualsevol de les receptes següents per un dinar basat en llegumsl!!
S’ha de tenir en compte que són plats únics

Receptes recomanades

Macarrons llentinyesa
Aquest plat és una versió vegetariana dels típics macarrons a la bolonyesa. En lloc de carn, obtindrem la proteïna a través de les llenties i la pasta alimentícia. Us animem a provar-los, us sorprendrà!

Amanida tèbia de cigrons i verdures al forn
Una recepta adaptable a totes les temporades de l’any. Només cal canviar les verdures per les que siguin de temporada.

Salmorejo de fesols
Ens despedim de la temporada dels tomàquets amb una versió de la recepta típica de Salmorejo. És una recepta molt fàcil i ràpida de fer, on en aquest cas substituirem el pa pels fesols, oferint així un plat amb proteïna vegetal. Aquesta llegum donarà una textura molt fina i a la vegada espesa que ens farà oblidar que la recepta no porta pa i a més, menjarem llegum!

Informació extra

El fesol, un aliment amb baix contingut en grasa i ric en proteïnes i en hidrats de carboni, que ens donen energia de llarga durada. Té un gran contingut de fibra que afavoreix el trànsit intestinal.
També és una llegum molt rica en minerals com el ferro (ideal en casos d’anèmia), potassi i magnesi.
Podem trobar receptes genials durant tot l’any amb les múltiples varietats locals de les que disposem: mongetes del ganxet (1), fesols de Santa Pau (2) o fesol de l’ull ros (3).

Cocció fesols
Deixar en remull unes 12 hores, colar i posar-los a bullir amb aigua freda. Quan arrenqui el bull, coure a foc baix durant una hora i mitja o dues, depenent del tipo de fesol i el seu tamany. Es recomanable afegir-hi alguna planta carminativa com llavors de fonoll o llorer mentres es couen els fesols, això ens ajudarà després a tenir una millor digestió. Afegir sal els últims 10 minuts.